Na kolor czerwony będą zapisywane wskazówki ode mnie (tego nie przepisujemy),
natomiast wszystko, co będzie na czarno, przepisujemy do zeszytu.
Data – 24 kwietnia
2020r.
Temat: Zasady dobrego wychowania na podstawie fragmentów „Pana Tadeusza”.
Cele lekcji: znam treść omawianego fragmentu lektury, czytam ze
zrozumieniem, wyrażam własną opinię.
I.
Na
poprzednich zajęciach przypominaliśmy genezę „Pana Tadeusza”
oraz tematykę tego utworu. Zajmowaliśmy się kulturą osobistą,
rozważaliśmy grzeczność pod kątem sposobu zachowania
świadczącego o dobrym wychowaniu. Dziś przeczytamy i omówimy
fragmenty lektury.
II.
Proszę
odczytać powoli i starannie fragmenty „Pana Tadeusza” –
podręcznik, s. 164 – 166.
Podczas
czytania wypisz wszystkie pojawiające się postacie.
Zwróćcie
uwagę, w jaki sposób domownicy i goście zajmują miejsce za
stołem.
III.
Przepisujemy:
Podane fragmenty „Pana
Tadeusza” ukazują obyczaje szlacheckie, należą do nich, między
innymi: porządek przy zasiadaniu do kolacji, przemowa Sędziego o
grzeczności. Osoby uczestniczące w wieczerzy to: Podkomorzy,
Kwestarz, Sędzia, Bernardyn (zakonnik), Pan Tadeusz, Podkomorzanka,
damy, starcy, młodzież.
IV.
Proszę
o ponowne odczytanie pierwszej strony. Zwróćcie uwagę na porządek,
według którego zasiadano za stołem oraz na to, że posiłek
poprzedzony był modlitwą.
V.
Teraz
proszę przeczytać drugą stronę tekstu do słów: „Nalał
węgrzyna i rzekł”. Odszukajcie w tekście odpowiedź na pytanie:
Kto komu usługiwał?
VI.
Pozostało
nam odczytać dalszą część tekstu, który zawiera przemówienie
Sędziego dotyczące grzeczności. Spróbujcie zastanowić się, co
ważnego o dobrym wychowaniu mówi bohater.
VII.
Przepisujemy:
Zasady grzeczności w domu
Sędziego:
- Goście wchodzą według odpowiedniego porządku (wg wieku i zajmowanego stanowiska).
- Przed posiłkiem odmawiają modlitwę.
- Wszyscy siebie szanują, niezależnie od pozycji spełnianej czy stanowiska.
- Mężczyźni usługują damom.
- Grzeczności nie można nauczyć się z książek, ale od rodziców.
- Kultury uczymy się przez całe życie.
VIII.
Na
zakończenie zastanów się i napisz, których zasad grzeczności podczas
spożywania posiłku nie znałeś/nie znałaś do tej pory i, które
z nich warto byłoby wprowadzić w Twoim domu rodzinnym i dlaczego?
Odpowiedz na te pytania w formie 3-5 zdań.
Tylko ostatnie zadanie prześlij na maila, w temacie napisz: Lekcja 11.
🌝🌝🌝
*********
Ciekawostki
Obejrzyj i poczytaj
**KADRY Z FILMU "PAN TADEUSZ" W REŻYSERII ANDRZEJA WAJDY,1999
Sędzia twierdził, że "...grzeczność
nie jest nauką łatwą ani małą..."
"...kiedy człowiek uczy się ważyć drugich (...) wtenczas i swoją ważność zarazem poznaje...".
grzeczność, którą powinna młódź dla płci nadobnej..."
Staropolskie zasady etykiety z XIII, XIV i XV wieku.
(fragmenty)
WIEK XIII
· Wielu odkłada obgryzioną kość na półmisek – to poważne
naruszenie.
· Bacz, abyś w czasie uczty nie padł w jadło jako wieprz. Nie
wolno cmokać i bekać.
· Nie pluj na stół, ani na polepę jak łowiec.
· Gdy kaszlesz lub wydmuchujesz nos, odwróć się, aby nic nie
pociekło na stół.
WIEK XIV
· Zapewniam was, że ten, co charcze lubo wyciera nos w obrus,
jest człowiekiem bez manier.
· Nie dłub w zębach nożem jako niektórzy, to barzo brzydko.
· Słyszę, że niektórzy nie obmywają palców przed jedzeniem.
Palce mają być obmyte.
WIEK XV
· Nie kładź na talerz niczego, co miałeś w uściech.
· Nie żuj niczego, co miałbyś wypluć.
· Nie wypada maczać jadła w soli
Czasy współczesne
· Jedząc nie powinniśmy pochylać się
zbyt nisko nad talerzem.
Ręce
trzymamy na stole, ale łokci na nim
nie opieramy.
· Jedząc nachylamy się nisko nad
talerzem, żeby nic z jedzenia nam
nie upadło.
· Czekając na kolejne danie nie
bawimy się sztućcami ani
kieliszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz