Na kolor czerwony będą zapisywane wskazówki ode mnie (tego nie przepisujemy),
natomiast wszystko, co będzie na czarno, przepisujemy do zeszytu.
Dziękuję wszystkim, którzy sumienne pracują - wysyłają notatki, prace z zajęć.
Data – 27 kwietnia 2020 r.
Temat: Śniadanie u Sędziego /fragmenty„Pana Tadeusza”/.
I.
Ostatnio
rozważaliśmy nad grzecznością w życiu codziennym i w „Panu
Tadeuszu”. Wypisaliśmy zasady dobrego wychowania, które panowały
w domu Sędziego. Zwracaliśmy uwagę na porządek podczas zasiadania
do stołu i spożywania posiłków. Dziś, kontynuując ten wątek,
zagłębimy się w kulinaria.
II.
Przepisujemy
synonimy do słowa kulinaria:
Kulinaria – posiłki,
potrawy, jedzenie, strawa, prowiant.
Jedzenie odgrywa bardzo
ważną rolę w życiu każdego człowieka. Daje nam energię, może
również oferować wiele przyjemności. Dla mieszkańców Soplicowa
posiłki były okazją do przekąszenia czegoś smacznego i
jednocześnie pozwalały na wymianę poglądów pomiędzy bohaterami.
III.
Proszę
przeczytać poniższy fragment lektury. Znajduje
się NIŻEJ .
Możesz też posłuchać od 25:15 do 26:43 POSŁUCHAJ
Zwróć
uwagę, jakie posiłki są wymienione.
W
jaki sposób jest parzona kawa?
Jak
wyglądają tace, filiżanki, imbryki, garnuszki do śmietanki?
Kto
zajmował się parzeniem kawy? Jak kawa wygląda i pachnie?
Zwróćcie uwagę, jak obfite było to śniadanie!
IV.
Proszę
przepisać i uzupełnić notatkę.
W podanym fragmencie
wymienione są ulubione potrawy i napoje kobiet i mężczyzn. Damy
popijały świeżo zaparzoną, aromatyczną, o odpowiedniej gęstości
i smaku……………………………. . Przygotowana była ona
przez KAWIARKĘ, która znała tajniki tego napoju. Kawę podawano na
ogromnych, malowanych w kwieciste wzory tacach w przepięknych,
porcelanowych, złotych filiżankach, przy których znajdowały się
małe garnuszki do śmietanki.
Mężczyźni zaś z chęcią
jedli: ………………, ………………… ,………………… , ………………. .
(wymieniamy 4 potrawy)
V.
Proszę
wykonać rysunek ilustrujący tacę z kawą i śmietanką (zgodnie z
tekstem).
Proszę wysłać tylko notatkę z punktu IV. oraz rysunek z punktu V.
🙂🙂
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz