Na kolor czerwony będą zapisywane wskazówki ode mnie (tego nie przepisujemy),
natomiast wszystko, co będzie na czarno, przepisujemy do zeszytu.
Brakuje trochę "zeszytów" z LEKCJĄ 12😒
Data – 30 kwietnia 2020 r.
Temat: Kuchenne rewolucje w „Panu Tadeuszu”.
ZOBACZ
TUTAJ TEŻ
I TUTAJ
I TUTAJ
CZAS NA ZADANIA:
SKŁADNIKI –
TUTAJ TEŻ
I TUTAJ
I TUTAJ
CZAS NA ZADANIA:
1. Z prezentacji TUTAJ TEŻ wypisz kategorie (jest ich sześć) i podaj po jednym przykładzie. Uwaga! Kategoria Cytaty- należy tutaj przepisać wybrany cytat-pamiętaj o użyciu odpowiedniego znaku interpunkcyjnego.
2. Proszę teraz przeczytać przepis na bigos /niżej/ według Mickiewicza. Po przeczytaniu napisz swoimi słowami, w jaki sposób należy przygotować to danie według wzoru. Kierujemy się tekstem!
SKŁADNIKI –
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA –
Można poprosić o pomoc rodziców lub dziadków.
„Pan Tadeusz” – księga IV – Dyplomatyka i łowy (826 - 845)
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”
Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną;
Słów tylko brzęk usłyszy i rymów porządek,
Ale treści ich miejski nie pojmie żołądek.
Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.
Przecież i bez tych przypraw potrawą nie lada
Jest bigos, bo się z jarzyn dobrych sztucznie składa.
Bierze się doń siekana, kwaszona kapusta,
Która, wedle przysłowia, sama idzie w usta;
Zamknięta w kotle, łonem wilgotnym okrywa
Wyszukanego cząstki najlepsze mięsiwa;
I praży się, aż ogień wszystkie z niej wyciśnie
Soki żywne, aż z brzegów naczynia war pryśnie
I powietrze dokoła zionie aromatem.
Bigos już gotów. Strzelcy z trzykrotnym wiwatem,
Zbrojni łyżkami, biegą i bodą naczynie,
Miedź grzmi, dym bucha, bigos jak kamfora ginie,
Zniknął, uleciał; tylko w czeluściach saganów
Wre para, jak w kraterze zagasłych wulkanów.”
3. Na zakończenie proszę zredagować /napisać/ przepis na SZCZĘŚLIWY DZIEŃ!
SKŁADNIKI –
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.
Notatka z dzisiejszej lekcji jest na ocenę. Postaraj się. Prace odsyłajcie do niedzieli. Temat maila: LEKCJA 13
🌝🌝🌝
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz